Tips om att ta bolån

Lån på din bostad är det billigaste sättet att låna. För närvarande stiger räntan på bolån. De rörliga räntorna kan vara högre än de korta bundna räntorna för lån på din bostad. Detta gäller i alla fall för bostadsrätter. De flesta experter är idag övertygade om att räntorna på bolån kommer att stiga framöver. Det finns många aktörer på marknaden som förmedlar bolån, se bolan-365.nu. Kolla upp olika möjligheter för att se vad som passar just dig.

Ditt bolån på din bostad delas allt som oftast in i ett bottenlån och ett topplån. Bottenlånet, som kan variera något i procentsats, utgör ungefär 70-90 procent av fastighetens totala värde. Räntan på detta lån är lägre än på topplånet. Ett lån på bostaden kan dock vara dyrt att lägga upp och räkna med att det tar dig innan ditt bo lån är klart..

Från Tingsrätten kan man köpa ett inteckningsbevis. I vissa fall tillkommer också kostnader på själva, så kallade uppläggningsbevis. Om man tänker betala tillbaka sitt lån under en mycket kort tid kan det vara förmånligare att ansöka om blancolån.

Har du funderingar som rör dina bolån kan du gå in på Hemnet. De har en bobevakning, där du via mail, kan hålla dig uppdaterad vad som händer på marknaden. Kanske vill du under en period binda dina lån om den rörliga räntan går upp, eller tvärtom om den bundna räntan går ner.

Letar du efter ny bostad? Så här går du tillväga

Det är viktigt att man skaffar sig ett löfte från sin bank eller något kreditinstitut innan man på allvar börjar söka efter en bostad. På så vis vet du också, i runda tal, vad din bostad kan komma att få kosta. Allt detta räknas ut genom att banken eller kreditinstitutet kollar på din a tillgångar inför ditt bolån.

Oftast följer en budgivning på det hus eller bostadsrätt du vill köpa. Därför är det viktigt att ha ett löfte om lån från banken som är högre än bostadens utropspris från mäklarna. När du letar efter ny bostad kan det vara bra att ha en del pengar avsatta för en så kallad handpenning. På så vis behöver du inte låna till hela summan. En handpenning utgör i regel ungefär 10 procent av den totala köpesumman av en bostad. Resterande del av bostaden lånar du till genom ett bo lån eller bolån.

Hoppas att denna artikel om bolån har hjälpt dig!